11. jun. 2014

Kolesterol

Kolesterol er et fedtstof, der dels indtages gennem kosten og dels dannes i leveren. Det transporteres rundt i kroppen med blodet i to forskellige former, som er LDL-kolesterol og HDL-kolesterol. LDL-kolesterolet er det farlige så at sige, for hvis indholdet af kolesterol i blodet er for stort, kan det føre til åreforsnævring og dermed blodpropper.

Kolesterol er et fedtstof, der indgår i alle kroppens celler og er nødvendigt for en lang række af kroppens vigtige funktioner. Det føres i forskellige former rundt i kroppen med blodet. Mange af kroppens funktioner er afhængige af kolesterol. Det indgår blandt andet i dannelsen af alle vores celler, kønshormoner og D-vitamin. Vi kan derfor ikke undvære kolesterol. Men vores krop kan heller ikke tåle for meget kolesterol.

Mængden af kolesterol i blodet kan blive for højt eller forstyrret, hvis man spiser meget mættet fedt eller er fysisk inaktiv. Man kan også være arveligt disponeret for et højt kolesteroltal.

Jo federe mad vi spiser, jo mere kolesterol sender leveren ud i blodet. Dermed er en dårlig udvikling i gang. Mængden af kolesterol i blodet stiger, det samme gør aflejringen af kolesterol i karrene, og dermed øges risikoen for at få en blodprop eller anden hjertekarsygdom.

Kroppen skal bruge fedt. En fedtfri kost er derfor ikke en løsning til at sænke mængden af kolesterol i blodet. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken slags fedt vi spiser. Der er det mættede fedt og det umættede.

Det mættede fedt i maden øger mængden af kolesterol i blodet, mens det umættede fedt nedsætter det. Derfor er det godt at spise det sunde fedt – i begrænsede mængder. En god huskeregel:
Det sunde, umættede fedt er flydende i køleskabet
Det usunde mættede fedt er hårdt i køleskabet.

Dit totale kolesterol bør som udgangspunkt højst være 5 mmol/l, men det er dit LDL-kolesteroltal, du skal være særlig opmærksom på. Når din læge skal vurdere, om du, der ikke lider af hjertekarsygdom, bør tilbydes behandling for forhøjet kolesterol, skal I først vurdere din risiko for hjertekarsygdom. Lægen kan så vurdere, om du bør tilbydes behandling og i givet fald hvilken type behandling – medicin eller livsstilsændringer.

Omega 3 kosttilskud kan med fordel benyttes til forbyggelse af for højt kolesterol tal, men man skal huske at forhøjet kolesterol også kan være arveligt hvorfor at medicinering også kan være nødvendig i form af piller mod kolesterol.